Söt och Rökig Chilisås

Att skapa din egen chilisås är ett underbart sätt att använda de mindre perfekta tomaterna till något användbart. Om du, liksom jag, har ett överflöd av chilifrukter, är det ett naturligt steg att utforska skapandet av din egen chilisås. Du kan anpassa chilins sort och mängd efter din personliga smak och önskad hetta.

Ingredienser:

  • 2 kg tomater (rekommenderat är köttiga sorter som San Marzano eller biff-tomater)
  • 7 dl socker
  • 7 gula lökar
  • 200 g vitlöksklyftor
  • Saften från 3 citroner
  • 2 tsk senapspulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk kryddnejlikor
  • 250 g blandade chilisorter
  • 2 msk chipotlepasta
  • 7,5 dl vitvinsvinäger

Instruktioner:

  1. Börja med att skiva tomaterna, helst av en köttig sort som San Marzano eller biff-tomater. Varva tomaterna med sockret i en skål och täck med plastfolie. Låt stå i kylskåp över natten så att vätskan kan dra ur tomaterna.
  2. Överför de marinerade tomaterna till en ugnssäker form med höga kanter och häll över den frigjorda vätskan.
  3. Skiva löken och fördela den över tomaterna. Tillsätt även skivad chili, hela vitlöksklyftor och chipotlepasta. Strö kryddorna jämnt över formen och tryck försiktigt för att se till att allt blandas väl. Pressa citronsaften över alltihop.
  4. Ställ in formen i ugnen på 160 grader i cirka 3 timmar. Öppna ugnen några gånger och tryck ner grönsakerna om det behövs.
  5. Efter 3 timmar, stäng av ugnen och låt formen svalna.
  6. När såsen har svalnat, ta bort eventuella brända bitar och överför allt till en mixer. Tillsätt vitvinsvinäger och mixa i minst 5 minuter tills såsen är helt slät. Om du vill ha såsen extra slät kan du även sila den.
  7. Värm upp såsen igen och smaka av en sista gång. När du är nöjd med resultatet, häll över såsen i rena, steriliserade flaskor. Nu kan du njuta av din egen hemlagade delikatess när som helst!

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑